Kupi Dobru torbu

Blog Dobre torbe

Dobra torba ima nove partnerke! Na poslednjoj Mentorskoj šetnji kojom je završen prošlogodišnji ciklus programa „Podeli svoje znanje - postani mentorka“, Dobra torba je „prošetala“ zajedno sa učenicama i njihovim mentorkama. Sa ciljem profesionalnog usavršavanja i ekonomskog osnaživanja žena, ovaj program povezuje mlade liderke na početku karijere sa mentorkama iz različitih oblasti, a u Srbiji ga realizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, ERSTE banka, Organizacija za evropsku bezbednost (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji.

 U razgovoru sa kolegama iz Evropskog pokreta otkrivamo vam zašto je ovaj mentorski program tako dobar i jedinstven i šta ga to povezuje sa Dobrom torbom!

Mentorstvo - veća šansa za uspeh

Projekat „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ jedinstven je zahvaljujući pristupu samog koncepta mentorstva koji je u značajnoj meri zanemaren kod nas. Mladim ženama se putem ovog projekta pruža šansa da svoju karijeru započnu uz značajnu podršku, kroz rad sa uspešnim ženama. One uspevaju da dobiju jedinstvene „partnerke“ koje su tu da im prenesu svoja iskustva i savete koji mogu značajno da unaprede njihov put kreiranja karijere. To partnerstvo se obično nastavlja i nakon zvaničnog završetka projekta uz praćenje rezultata sa obe strane. Upravo je to i jedan od glavnih ciljeva samog projekta, učenje i povezivanje uspešnih žena sa onima koje će tek da zablistaju. Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Mentorske šetnje ilustruju posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta.

Unikatan partner za unikatan projekat

„Dobra torba“ simbolično predstavlja upravo ono za šta se i sam projekat zalaže. Emancipaciju i usavršavanje žena koje rade ili će tek raditi na poslovima koje će osnažiti kako njih same tako i njihov položaj u društvu. Kako unikatan projekat zahteva unikatne partnere Dobra torba se pojavila kao logičan partner. Obostrana promocija obavljena je putem „Mentorske šetnje“ na kojoj su učesnice skrenule pažnju kako na program tako i na upečatljive torbe koje su nosile. Mentorke i učenice su zajedno prošetale od Doma omladine do Kalemegdana, razgovarale o svojim ostvarenim i budućim planovima, ali i o izazovima sa kojima se susreću kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Deleći iskustva, ideje i entuzijazam nastavile su sa povezivanjem omogućivši projektu da raste i razvija se i nakon zvaničnog završetka.

Ekonomsko osnaživanje žena je zajednički prioritet

Sa Dobrom torbom nas spaja to što se na određeni način bavimo istim poslom. Skrećemo pažnju na podršku i promovisanje aktivizma među mladim ženama, na ideju da usavršavanjem, ovladavanjem novim veštinama i pravilno usmerenom akcijom možemo da se borimo za ostvarivanje ambicioznih ciljeva koji pomeraju žene na lestvicu više u društvu. Rad sa Smart kolektivom (pokretačem Dobre torbe) u okviru Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva, je dodatno podstakao ostvarivanje saradnje sa Dobrom torbom. Činjenica da delimo iste vrednosti i isto uverenje – da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od ključnih preduslova za razvoj celog društva, usmerila nas je da podržimo Dobru torbu i tako pružimo najdirektniju podršku ženama koje je prave.

Jaka žena = jaka porodica = zdravije društvo

Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji važno je sa više aspekata. Osnovni cilj nije samo zaposlenje žena već je jako važan deo osnaživanja u smislu da žene ovladaju veštinama, znanjima i preko potrebnim samopouzdanjem i pozitivnim stavom da čak i ako trenutno nisu zaposlene nastave sa ličnim razvojem ili još bolje da same pokrenu sopstveni posao. Ipak krajnji cilj nije samo posao već stvaranje jake, uspešne žene koja postaje sa svoje strane stožer društva. Jaka žena pomaže jaku porodicu i uspostavljanje zdravijeg društva gde jednake startne mogućnosti za sve postaju nešto što se podrazumeva.

Uz podršku, posvećenost i udruživanje može se ostvariti sve

Razvoj socijalnog preduzetništva gađa upravo tamo odakle društvo generalno najmanje očekuje da će dobiti rezultate. Stvaranje prilika za marginalizovane grupe, podrška u realizaciji ideja za koje i oni sami ponekad nemaju hrabrosti da ih na glas kažu i slanje jasne poruke da svako ma iz kakvog društvenog miljea poticao, ma kako bio siromašan ili u problemima neke druge vrste uz podršku i posvećenost, udruživanje i jasan cilj može da ostvari sve ono što zamisli makar se to činilo neizvodljivim.

Dobra torba – simbol zajedničkih vrednosti

Da li bismo preporučili Dobru torbu? Svakako! Preporučili bismo vas svim kompanijama i organizacijama koje dele istu viziju i kojima društveno odgovorno poslovanje predstavlja zaista bitan cilj. Cilj kupovine torbe nije samo zadovoljavanje tehničkih potreba za predmetom tog tipa već je to pre svega simbol deljenja istih vrednosti i promovisanje ideje da je uvek moguće pronaći put ako ga dovoljno uporno tražimo. Makar taj put išao ka onome što mnogima i dalje predstavlja previše visoko postavljen cilj kao što je osnaživanje i usavršavanje žena koje su ili daleko od samog početka karijere ili koje su već napravile određene korake ka samoostvarenju.