Kupi Dobru torbu

Blog Dobre torbe

Institut za održive zajednice (ISC) prepoznao je Dobru torbu kao dobru ideju, koja na konkretan način pomaže ženama u teškim uslovima, a samim tim i celoj zajednici. U Srbiji ISC još od 2002. godine pruža organizacijama civilnog društva oruđa, veštine i sredstva koja su im potrebna da bi poboljšali život u svojim zajednicama. Ekonomsko osnaživanje žena i ženska ravnopravnost, kao važni segmenti jačanja civilnog društva, važni su ISC-u. Zato je ISC podržao našu ideju, a ta podrška bila je ključna za njeno ostvarenje.

 Celu priču o podršci Dobroj torbi otkrijte u našem intervjuu sa timom Instituta za održive zajednice u Srbiji!

Dobra torba povezuje društvo

Podrška projektu “Dobra torba” je za ISC bio sasvim logičan izbor. Naravno da smo bili spremni da stanemo iza ideje koja promoviše spajanje biznis i civilnog sektora a istovremeno podstiče ekonomsko osnaživanje žena. Ovo je ideja koja je imala realne šanse da zaživi i da donese dobrobit i ugroženim pojedincima i zajednici. Verujemo da je povezanost između onih koji prave ovu torbu, onih koji je kupuju i onih koji je dobijaju na poklon odličan primer povezanosti društva kojem težimo.

Slobodno i ravnopravno

Ekonomsko osnaživanje žena je jedna od važnih oblasti na kojima su USAID Srbija i ISC, tokom poslednjih sedam godina, radili. Podržali smo desetine lokalnih organizacija žena širom Srbije. Problem ženske ravnopravnosti je aktuelno pitanje i u daleko razvijenijim i bogatijim društvima nego što je Srbija a ovde je on posebno izražen. Govorimo o ženama koje spadaju u ranjive grupe poput, žena izbeglica, žena žrtava porodičnog nasilja, žena žrtava tranzicije... Obučili smo žene da se organizuju i iskažu svoje stavove i ciljeve, da se okupe oko zajedničkog projekta koji će im doneti zaradu i proširiti vidike, na svaki način. Iz ekonomskog osnaživanja žena ide, prirodno, i njihovo socijalno osnaživanje. Jer tek kad su ekonomski nezavisne ili koliko toliko osnažene one mogu da se slobodno i ravnopravno uključe u društvene tokove.

Logičan izbor

Sledili smo vašu ideju i hteli da budemo prvi koji će da pokažu da je Dobra torba odličan poklon za poslovne saradnike i prijatelje. Odlučili smo da završnu konferenciju programa „Inicijativa javnog zagovaranaj građanskog društva“ obeležimo i tako što će svi naši gosti, iz zemlje i inostranstva, sa sobom poneti i ovu torbu kao konkretan dokaz našeg rada sa organizacijama. Te torbe koje su gosti odneli kući su torbe koje su napravile žene širom Srbije i koje će, zbog toga, moći da zarade neki novac za sebe i svoju porodicu. Smatrali smo da je logično da i na taj način pošaljemo poruku zajednici. Nadamo se da će i ostali, a posebno velike korporacije, krenuti tim putem. Dobra torba nije samo proizvod, ona je poruka da brinemo jedni o drugima.