Kupi Dobru torbu

Blog Dobre torbe

Kako je jedna društveno odgovorna kompanija kao što je Erste Banka odlučila da kupi Dobru torbu? Zašto je važno da velike kompanije uključe socijalna preduzeća u svoj lanac nabavke?

Saznajte od našeg prvog kupca – Erste Banke!

Od samog početka neophodnu podršku nam je pružila Erste Banka, koja je i sama osnovana kao socijalno preduzeće davne 1819. godine.

Zahvaljujući Institutu za održive zajednice – ISC uspeli smo da prođemo kroz proces pronalaženja dobrih ženskih udruženja, dobrog dizajna i dobrog plana. Sve je bilo spremno, ali ono sto nam je nedostajalo bila su sredstva za prvu porudžbinu kako bismo počeli sa proizvodnjom. Erste Banka nam je tada izašla u susret i donirala sredstva za nabavku materijala i pokrivanje troškova produkcije prvih primeraka torbi. Uz njihovu pomoć uspeli smo da formiramo lager - količinu torbi spremnih za prve porudžbine, kao i da izradimo prve torbe sa našim brendingom koje smo koristili u promotivne svrhe.

Ali to nije sve! Prve prodate Dobre torbe odštampane su sa brendingom Erste banke koja je kupila 360 torbi za svoje promotivne aktivnosti i time nam pružila dodatnu značajnu podršku.

Ovu zanimljivu priču prenosi nam Mirjana Šakić iz Sektora komunikacija Erste Banke.

erste

DOBRA TORBA ZA DOBRE POSLOVE

Ukoliko se pitate zašto je Erste Banci toliko stalo da podrži razvoj socijalnog preduzetništva, znajte da je odgovor jednostavniji nego što bi se možda moglo pomisliti. Erste Banka je, zapravo, i sama osnovana kao socijalno preduzeće.

Preteča sadašnje Erste Banke je Prva austrijska štedionica (Erste österreichische Spar-Casse), čiji su osnivači hteli da jedan društveni problem reše na preduzetnički način. Te 1819. godine sveštenik Johan Baptist Veber i njegovi „socijalni preduzetnici“ su imali dobru poslovnu ideju; želeli su da osnuju štedionicu koja bi omogućavala ljudima sa niskim primanjima da dobiju bankovne račune, što do tada nije bilo moguće. Osnovni cilj njenog osnivanja je bio je da obezbedi sredstva „kako bi radnici u fabrici, poljoprivrednici i ostali vredni trgovci kao i ugroženi mladi i stari, mogli s vremena na vreme da odvoje sa strane male količine teško zarađenog novca kako bi ga iskoristili kasnije za bolju zaštitu, miraz, za pomoć u teškim vremenima, u bolesti i starosti, ili za realizovanje nekog drugog važnog cilja“.

Trudimo se da na ovim principima poslujemo i danas ali i da pokrećemo nove inicijative i učestvujemo u postojećim inicijativama koje za cilj imaju smanjenje siromaštva i unapređenje položaja svih onih koji doživljavaju neki oblik isključenosti ili diskriminacije. Tako smo 2010. godine, zajedno sa nobelovcem Muhamedom Junusom pokrenuli i Turneju socijalnog preduzetništva, tokom koje je on posetio i Beograd.

erste

BEZ KUKANJA

Podržavamo razvoj postojećih i pokretanje novih socijalnih preduzeća u Srbiji i dajemo svoj doprinos kako kroz odobravanje povlašćenih kredita, tako i kroz nabavke proizvoda i usluga koje pružaju socijalna preduzeća. Međutim, uspeh bilo koje inicijative je sigurniji ukoliko se realizuje partnerski i međusektorski. Sve ovo što radimo i proističe iz našeg uverenja da se rešenja za najhitnije društvene probleme mogu naći samo udruživanjem privatnog, javnog i civilnog sektora. Verujemo da investicije u održiva društvena partnerstva donose koristi kako društvu tako i investitorima i bićemo i u budućnosti posvećeni razvoju ovog koncepta. Baš zbog toga nas je obradovao poziv Smart kolektiva da se pridružimo projektu Dobra torba koji je odličan primer i modela saradnje ali i modela održivosti. Dobru torbu šiju nezaposlene žene, okupljene u više ženskih udruženja širom zemlje, i ceo prihod od prodaje odlazi njima. Kada sam upoznala vredne žene koje danas šiju Dobru torbu pitala sam ih zašto bi bilo koja firma naručila njihov proizvod i jedna od njih mi je rekla da je Dobra torba bolja jer ih odgovorne kompanije poklanjaju partnerima i saradnicima, ali da je još bolja jer ne kuka i ne vadi se na krizu nego se bori protiv nje. A koliko je lepa, praktična i snažna, kao i žene koje je prave, uverite se sami :)

ersteerste